Παρουσίαση του έργου SodaSense του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην 22η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων στις Βρυξέλλες

Στην 22η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Περιφερειών και Πόλεων στις Βρυξέλλες, το μεγαλύτερο γεγονός προβολής και δικτύωσης των συγχρηματοδοτούμενων έργων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσιάστηκε το έργο SodaSense του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε κοινή εκδήλωση με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, η οποία χρηματοδοτεί το έργο μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοπόννησος 2021-2027, και το Επιμελητήριο Αρκαδίας, το οποίο συνεργάζεται για την υλοποίησή του.

Την παρουσίαση πραγματοποίησε ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου, Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, κ. Κωνσταντίνος Βασιλάκης. Αρχικά παρουσίασε τη δομή και τη σύνθεση του έργου και ακολούθως ανέλυσε τη λειτουργία του στη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου που συλλέγονται από αισθητήρες και σχετίζονται με τις μικρο-μετακινήσεις, το μικρο-κλίμα και τη γεωργία. Τόνισε επίσης ότι το έργο SodaSense έχει σχεδιαστεί ώστε να υποστηρίζει τους στόχους της έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) της Περιφέρειας Πελοποννήσου, καθώς ενισχύει με συγκεκριμένες υπηρεσίες τη λήψη αποφάσεων και την εφαρμογή πολιτικών στους τομείς στους οποίους εξειδικεύεται.

Σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη «το έργο SodaSense, μέσω των νέων υπηρεσιών που προσφέρει στους τομείς των μικρο-μετακινήσεων, του μικρο-κλίματος, της γεωργίας και του τουρισμού, παρέχει στους χρήστες της πληροφορίες, εργαλεία, και υπηρεσίες σχετικές με (α) τη χρήση νεών τεχνολογιών στις μικρο-μετακινήσεις, στο μικρο-κλίμα και στην γεωργία, (β) την συλλογή σχετικών δεδομένων, και (γ) την αξιοποίηση των δεδομένων για τη βελτίωση της ζωής στα αστικά κέντρα, τη μόχλευση του τουρισμού, την υποστήριξη της γεωργικής παραγωγής και την καλύτερη υποστήριξη στη λήψη αποφάσεων που αφορούν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου». Επιπρόσθετα ο κ. Βασιλάκης σημείωσε ότι στην ομάδα έργου μετέχουν οκτώ προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, σε μία γενικότερη πολιτική του Τμήματος και του Πανεπιστημίου να διατηρηθεί και να πολλαπλασιαστεί το διανοητικό κεφάλαιο στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Δημήτριος Πτωχός, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στη στρατηγική της Περιφέρειας για την προώθηση της καινοτόμας επιχειρηματικότητας, της τεχνολογικής καινοτομίας και της βιώσιμης ανάπτυξης και το πώς αυτή ενισχύεται από το συγκεκριμένο έργο. «Επενδύουμε σε πιο έξυπνες, πιο πράσινες και πιο καινοτόμες επενδύσεις, διασφαλίζοντας τη σύνδεση και την αλληλεπίδραση των πολιτικών μας, με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της περιοχής μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Ό κ Περιφερειάρχης περιέγραψε επίσης την προσέγγιση της Περιφέρειας στη χρήση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης, εξηγώντας ότι η Πελοπόννησος προχωρά με ενίσχυση καινοτόμων πρωτοβουλιών και με τη σύσταση εργαλείων και φορέων που ενισχύουν ταλέντα και καινοτομία, ενδυναμώνοντας την τοπική επιχειρηματικότητα.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας, κ. Γιάννης Τρουπής, από την πλευρά του σημείωσε πως πρόκειται για ένα ερευνητικό έργο, το οποίο συναρτάται άμεσα με την επιχειρηματικότητα. «Το κρίσιμο στοιχείο του έργου δεν είναι ότι προσφέρει δεδομένα, αλλά ότι τα αξιολογεί και ότι δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να τα αξιοποιήσουν σε πραγματικό χρόνο και σύμφωνα με τις ανάγκες τους και τις ανάγκες της αγοράς» δήλωσε σχετικά και χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεργασία του Επιμελητηρίου Αρκαδίας με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Παρόντες στην παρουσίαση του έργου ήταν και σημαντικά στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για την Ελλάδα, κ. Αθανάσιος Σοφός, Program Manager της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η κα Νίκη Ξενίδου, Policy Officer της Γενικής Διεύθυνσης Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου καθώς ενισχύει με καινοτόμο τρόπο σημαντικούς τομείς της Πελοποννησιακής οικονομίας, την αγροδιατροφή και τον τουρισμό.

Πέραν της συγκεκριμένης εκδήλωσης, το έργο «SodaSense»: Προηγμένη διαχείριση δεδομένων μεγάλου όγκου με εφαρμογές στις μετακινήσεις, στο κλίμα και στη γεωργία» από κοινού με το έργο «VR-CAVE»: Αναβάθμιση ερευνητικών υποδομών Εργαστηρίου Επικοινωνίας Ανθρώπου – Μηχανής και Εικονικής Πραγματικότητας (ΕΑΜ-ΕΠ) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου», που υλοποιείται επίσης από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, παρουσιάστηκαν με ειδικά περίπτερα στον εκθεσιακό χώρο του Centre de Conferences Albert Borschette, όπου τα μέλη της ομάδας έργου Καθηγητές κ.κ. Σπύρος Σκιαδόπουλος και Χρήστος Τρυφωνόπουλος μαζί με τα μέλη ΕΔΙΠ κ.κ. Παρασκευή Ραυτοπούλου και Σοφία Καπελλάκη ενημέρωσαν ενδιαφερόμενους φορείς και συμμετείχαν σε δράσεις δικτύωσης.

Σχετικές δημοσιεύσεις